Meetings No 37
Ledare
Bara början
Politiskt Forum 2011 har målet att en politiker står på scenen.
Cover Story
Sebastien Tondeur
Möten är så mycket mer än logistik.
Årets mötes- och eventplanerare 2010
Hurra – vi vann!
Magnus Sallbring & Dr Gunnar Öhlén.
Psykologiska Mötesplatser
Sanning eller konsekvens
Hur människans möten kan leda till det ena eller det andra.
Omvärldsanalys
Framgångar
Oracle Open Worlds inställning till ett hållbart event.
DMC
Är du en wannabe DMC?
det finns alldeles för många DMCer som har på tok för låg kunskap.
Per Hörberg
Mai pen rai
Mötesuppror
Radar
IMEX 2010
Tillväxt och återhämtning
Robin Sharma
The Brilliance of Diversity
When you really think about it, it’s the people who see the world through a different set of lenses that actually serve to stretch your thinking and provoke new understanding (and provoke they do).
Hjärnkoll
Peter Gärdenfors
Dialogen skapar ett direkt möte mellan två människors inre världar.
MPI
Nätverk för mötes- och eventutbildningar
ger undervisningen ytterligare en kanal till mötesindustrin.
Roger Kellerman
Meetings@TUR
Return on Involvement = ROI²
platsannonser
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
mat och möten
Unik middagsupplevelse i 3D
kommer till At Six i Stockholm
möten är affärer
Zoo och Bakken tar upp kampen
med Tivoli för att locka större publik.
möten är affärer
Jehovas Vittnen
återvänder till Sundsvall.
förädla och förflytta kunskap
Hela Europas
outdoor-industri till Skåne.
hotellnytt
Clarion Hotel Örebro
åter i topp på TripAdvisors prestigefyllda lista.
svenska möten
Nu digitaliseras
mötesbokningar.
hotellnytt
Hotel Hellstens Glashus
firar 1-års jubileum.
flygnytt
Skellefteå Airport
får chartertrafik till Thailand.
Swedish Lapland
Skellefteå Airport
får pris som Årets Möjliggörare.
på nytt uppdrag
Stellan Eriksson
ny ekonomichef på MCI.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo

Warning: getimagesize(images/images_issues/mi37/imex.jpg): failed to open stream: Filen eller katalogen finns inte in /home/u/u0480172/meetingsinternational.com/www/articles.php on line 48
IMEX 2010 – tillväxt och återhämtning

– Mässan slår återigen rekord med inbjudna hosted buyers.

– Hotellen bjuder in allt fler internationella kunder till mässan.

– Allt fler intressanta seminarier.

– Ny workshop för hållbara, gröna möten.

Den åttonde IMEX-mässan i Frankfurt genomförs den 25–27 maj och har det största hosted buyer-programmet någonsin. Men det blir också rekord för antalet utställare och besökare från den internationella mötesindustrin.

– Vi har använt året som gått till att koncentrera oss på att fortsätta bygga relationer med ännu fler mediakanaler och andra som kan se till att vi får toppkvalitet på våra hosted buyer-program, säger Ray Bloom, ordförande för IMEX Group. Vi har dessutom ordnat så att fler av våra inbjudna gäster stannar två nätter för att de ska hinna träffa så många utställare som möjligt.

Hela 45 nya hosted buyer-grupper blir det, och fler av dem kommer genom det hotellprogram mässarrangören har utvecklat under åren. Marriott International, Mandarin Oriental, Kempinski, Hilton, Starwood, the Ritz, Rocco Forte, Concorde, Sol Melia och Leading Hotels of the World har egna program för hosted buyers från flera av sina internationella marknader.

Femtio av årets utställare har större montrar jämfört med i fjol. Schweiz, Luxemburg, Tjeckien, Rumänien, Serbien, Island och Sicilien fortsätter att öka sin närvaro. Från Asien är det många städer och länder som har köpt större monter: Seoul, Korea, Malaysia, Macau, Indonesien och Japan. Från Mellanöstern satsar Qatar och Jordanien på större utrymme och från Sydamerika har Argentina och Uruguay betydligt större montrar än förra året. Andra stora utställare som fortsätter att växa är S:t Petersburg, Express, Kina, DMC South Africa och Canadian Tourism Commission. Bland de större hotellgrupperna ökar Rezidor, Ritz Carlton, Steigenberger, Möevenpick, Fairmont/Swissotel Raffles, Starwood Hotels & Resorts och för oss kanske okända men i övriga världen välkända Rixos Hotels.

Hotellen svarar också för fler förstagångsutställare, bland dem svenska Scandic Hotels. Amerikanska Albert Management och Warwick Hotel International återvänder. Besökarna får också träffa Columbia, Meeting Point International, Showcare, DMC4EU, Business on Cruise och Green Globe Tourism som alla ställer ut för första gången. Fantastiska Abercrombie & Kent återkommer med sin största monter någonsin.

Spanien fortsätter att öka sin närvaro och räknat i storlek är Spanien nu nummer två efter värdnationen Tyskland. Spaniens monter är på 800 kvadratmeter, vilket inkluderar att Valencia och Madrid för första gången har separata montrar intill moder­landets.

Lägg till de Wild Cards som får ställa ut gratis och får känna på den internationella mötesindustrimiljön som finns i Frankfurt. I år delades korten ut till Uganda, franska Morzine och Hof Conference Center på Island.

USA:s monter får en blandad och affärsinriktad avdelning representerad av bland andra Anchorage, Arizona, Chicago, Texas, the Eastern Seaboard och New York City. Las Vegas tar med sig 16 under­utställare.

Årets Association Day (Kongressdagen) genomförs på Frankfurt Congress Center, och då träffas köpare och leverantörer i skräddarsydda utbildnings- och nätverksprogram som ”Strategic Global Planning for Associations; ”How to Decide where to Hold International Congresses” och ”Leveraging Conference Content Online”. Programmet inkluderar en dragning om undersökningen ”Convention 2020 Research – A Snapshot of The Future of Association Meetings”. Cirka 700 personer deltar och i år är tidningen Meetings International som nybliven ICCA-medlem med för första gången. Evenemanget genomförs kvällen den 24 maj, dagen innan mässan öppnar.

Välkända namn i mötesindustrin och politiker från allt fler länder i Europa finns på plats, bland andra Hein Verbruggen, President of Sport Accord och hedersmedlem av Olympiska kommittén och den mycket kända före detta parlamentsledamoten Bruce Baird från Australien. De har mycket stor erfarenhet av megastora sportevenemang och vilken impact sådana event har på destinationerna där de genomförs på. De kommer till IMEX för att dela med sig av sina erfarenheter. Här kan svenska politiker medverka och få nya insikter och kunskaper om hur vi kan arbeta med stora arrangemang i Sverige.

– För varje år som vi genomför Politicians Forum ökar det i betydelse, säger Ray Bloom. En rolig nyhet är att vårt politiska forum går på export till andra länder, och där Meetings@TUR var först med att utveckla och arrangera ett Politiskt Forum utanför Frankfurt.

I år hålls tretton IMEX-MPI Future Leaders Forums som genomförs på olika mässor och event runt världen, och där mäss­arrangören hoppas att det ska bli ett sådant på Meetings@TUR redan 2011. Under året arrangeras Future Leaders Forums i Serbien, Island, Sydamerika, Mellanöstern, Italien, Thailand, Polen och i Shanghai. Själva idén med Future Leaders Forum är att hjälpa och skapa ett globalt nätverk för nästa generation ledare i mötes- och eventindustrin. En nyhet i programmet är att det inkluderar praktikplatser runt om i världen och ett globalt mentorskap samt tävlingen som kallas ”International University Challenge Competition”.

Förutom 17 seminarier på tyska tillsammans med the German Convention Bureau, blir det en stor satsning på seminarier om hållbarhet och gröna möten. Nu är tiden mogen för att gå från ord till handling, menar arrangören. På mässan finns en monter som heter

the Corporate Responsibility Stand som arrangeras av the Green Meeting Industry Council. Här blir det case studies från tidigare vinnare av IMEX Green Award plus medverkar flera av de andra gröna initiativen. Här finns ”the GRI Report Initiative”, ”Green Globe Certification”, ISO och APEX. Flera andra närbesläktade ämnen står också på dagordningen. Alla utställare kan i år visa att de kommit någonstans med sitt eget miljöarbete genom att ansöka om ”Green Ribbon scheme”. Klarar man de uppställda miljökriterierna får man visa att man är en del av mässans Green Team.

Andra seminarier och presentationer inkluderar Women’s Forum med rubriker som ”How to develop your personal branding”, det mångkulturella seminariet: ”Getting a competitive edge from culture” med Richard Lewis. Ett team från COP15-mötet berättar om ‘”How to implement extremely sustainable events that transform a destination” och delar med sig av kunskaperna från FN:s klimatkonferens i Köpenhamn förra året. Flera internationella organisationer i mötesindustrin finns också på plats för att berätta om deras senaste undersökningar och forskningsresultat.