Meetings No 54
Intro
Vad är bra med gratis?
Atti Soenarso om hur Meetings Master Classes blev en fullträff.
Cover Story
Mats Lindberg, Kairos Future
Om övergången till tankeekonomin där kunskap är basen för tänkandet.
Psykologiska Möten
Den auktoritära personligheten och samhället
Hans Gordon om den bästa vaccinationen gentemot verkligt farliga auktoritära tendenser.
Intermission
Drifting Off
Thinking is back in fashion.
Wildhuss
Möteskommunikation och marknaden
Rikard Wildhuss om utmaningar för dagens marknadsförare.
Sharma
Why We Fail
Robin Sharma delar med sig av idéer du kan marinera i lugn och ro.
Eftertanke
Hans Forsman, Borås 2015
Om hur ett gemensamt tankesätt skapar medvind.
Hjärnkoll
Danica Kragic:
Vi har lättare att acceptera robotar som inte ser ut som människor.
Kellerman
Hur ska man kunna tänka alls?
”Hur ska man kunna ’tänka utanför lådan’ när det är själva sökmotorn som är lådan?”
platsannonser
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
mat och möten
Unik middagsupplevelse i 3D
kommer till At Six i Stockholm
möten är affärer
Zoo och Bakken tar upp kampen
med Tivoli för att locka större publik.
möten är affärer
Jehovas Vittnen
återvänder till Sundsvall.
förädla och förflytta kunskap
Hela Europas
outdoor-industri till Skåne.
hotellnytt
Clarion Hotel Örebro
åter i topp på TripAdvisors prestigefyllda lista.
svenska möten
Nu digitaliseras
mötesbokningar.
hotellnytt
Hotel Hellstens Glashus
firar 1-års jubileum.
flygnytt
Skellefteå Airport
får chartertrafik till Thailand.
Swedish Lapland
Skellefteå Airport
får pris som Årets Möjliggörare.
på nytt uppdrag
Stellan Eriksson
ny ekonomichef på MCI.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo

Warning: getimagesize(images/images_issues/mi54/hans-forsman-468x320.jpg): failed to open stream: Filen eller katalogen finns inte in /home/u/u0480172/meetingsinternational.com/www/articles.php on line 48
Hans Forsman, Borås 2015

– Framgångarna i Borås beror på att det är bra människor som har skapat en bra anda. Det här sättet att tänka har byggts upp under de senaste sju, åtta åren och gör att vi nu kan börja skörda gemensamma framgångar.

Det säger Hans Forsman, projektledare för kommunens visionsarbete, Vision Borås 2025, som också har ett förflutet som fritids- och folkhälsochef i staden.

När Sveriges fritids- och kulturchefsförening, SFK, hade sin årliga konferens förra året lades den i Borås var det mycket tack vare Hans Forsmans arbete.

– Vi hade jobbat för att få mötet till Borås under några år och bestämt oss för att ta på oss värdskapet. Vi hade en grupp inom kommunen som tog på sig själva arbetet och hade hand om allt.

Sedan dess har det hänt mycket. Idag finns Borås Convention Bureau och Resia har öppnat en PCO-avdelning, det vill säga är en professionell kongressorganisatör. Hans Forsman konstaterar att under de senaste åren har förutsättningarna blivit dramatiskt mycket bättre om man vill genomföra en konferens, kongress eller evenemang i Borås.

– SFK är en spännande organisation att vara medlem i och att jobba med. Vi har nära kontakter med bland andra Riksidrottsförbundet och föreläsningarna vi hade i Borås höll mycket hög klass med bland andra författaren och debattören Fredrik Härén, Per Nilsson generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, Erwin Apitzsch, universitetslektor i psykologi i Lund och idrottspsykolog samt Karin Matsson Weijber som är ordförande i Riksidrottsförbundet.

Det kom något fler än 200 deltagare till mötet i Borås som också gick bra ekonomiskt och gav en vinst till föreningen. Staden gick in med ett bidrag på totalt 150 000 kronor, 75 000 från fritidsförvaltningen och lika mycket från kulturförvaltningen. Därutöver sponsrade staden en middag.

– Den kategori människor som det här handlar om kommer med största sannolikhet tillbaka hit med sina familjer efter att ha varit med om ett bra arrangemang. En känd idrottsprofil i Borås berättade för mig att han tävlade i judo i Manchester. Tjugo år senare reste han tillbaka dit med sin familj.

Stora evenemang är också bra för en stad och här ligger Borås långt framme. De hade Masters VM-simning 2010 med över 1 000 deltagare, där de delade mästerskapet med Göteborg och Mölndal. Totalt handlade det om cirka 10 000 deltagare. I simning börjar man som veteran redan vid 25 års ålder så det var en stor grupp som deltog. I mars förra året genomfördes Davis Cup-tennis i Borås där staden stod för värdmiddagen.

– Att vara bra på evenemang handlar framför allt om engagemang och varje större arrangemang gör att Borås syns mer och blir tydligare för fler människor.

Sedan förra året arbetar Hans Forsman med Borås Vision 2025. I visionsarbetet har de tagit med så många olika slags medborgare som möjligt. Det är exempelvis ungdomar i det kommunala ungdomsrådet, pensionärsråd, näringslivet och allmänheten. Som kommunikationskanal har sociala medier spelat en viktig roll.

– Vi skapar mänskliga möten över kultur- och generationsgränserna. I vår vision handlar det också om att locka hit flera stora events, att arbeta tillsammans med akademierna och skapa ännu bättre förutsättningar för fler kongresser eftersom vi vet att det arbetet skapar stolthet till staden.

– Vår vision och strategi stärker vår identitet som mötes- och evenemangsstad. Vi får ett nytt kongresscenter, och det finns ett positivt mottagande för idéer. Vi byggde en ny simarena till Masters 2010 som inte kostade några extrema pengar utan skapades för 56 miljoner kronor. Vi har uppfört en friidrottshall för 15 miljoner kronor och den nya fotbollsarenan kostade 120 miljoner. Vi är bra på upphandlingar vilket gör att vi kan fortsätta planera för en stad i utveckling, och med öppna armar ta emot fler kongresser, möten och stora evenemang.