Meetings No 55
Intro
Strategisk mötesutveckling
Skåne lyfter upp möten på agendan i regionledningen.
Cover Story
Jan Lundgren, pianist
Improvisation är som ett språk med många nyanser.
Psykologiska Möten
Igår möttes vi på andra sätt
Hans Gordon: När man ser sig omkring är det mesta något annat.
Radar
Imex
Över 100 seminarier, interaktiva workshops och ”camp-fires”.
Samarbete
Ali Kazemi, professor
Forskning ska komma samhället till nytta.
Intermission
Boken Lunch with the FT
Ett urval av 52 klassiska intervjuer. Läs och njut.
Wildhuss
Mötets roll i finansiell kommunikation
Rikard Wildhuss om möteskommunikation.
Sharma
10 Quotes That Changed My Life
Robin Sharma berättar vilka de är.
Radar
Association Day
Imex höjer kunskapsnivån på seminarier och utbildningar.
Event
De lågt hängande frukterna är plockade
Möten och event är inga självspelande pianon.
Hjärnkoll
Aram Seddigh, Stressforskningsinstitutet
Sambanden mellan olika kontorstyper och hälsa.
Kellerman
Det tredje steget
Varför saknar Sverige utbildning i …
platsannonser
nyheter
framtidsplanering
Petter A. Stordalen överlåter
Strawberry Holding-ägarskapet till barnen.
Nytt hotell
Rekordmånga säsongstjänster
när Furuvik bygger nytt Havshotell.
Starkt initiativ
Nordic Choice Hotels
inrättar advokathjälp för utvisningshotade medarbetare.
viktiga möten
Klimatförändringar ger stora effekter för Östersjön
– lokala åtgärder och samarbete nödvändigt.
stora möten
Ytterligare ett fullspäckat år
på Karlstad CCC.
Omvärldsanalys
Resandet i världen
ökade kraftigt under 2017.
Jubileum
Svenska Mässan
fyller 100 år.
på nytt uppdrag
Didier Scaillet
ny vd för SITE och SITE Foundation.
forskning skapar möten som skapar kunskap
Mittuniversitetet
blir partner i Treesearch.
på nytt uppdrag
Maria Larsson
ny CFO för AccorHotels Europa.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo

Warning: getimagesize(images/images_issues/mi55/columnist_pehr_palm2.jpg): failed to open stream: Filen eller katalogen finns inte in /home/u/u0480172/meetingsinternational.com/www/articles.php on line 48
De lågt hängande frukterna är plockade

Intresset för event som företeelse hamnar allt högre upp på beslutfattares och mediers agendor. Eurovision Song Contest, ESC, har i hög grad bidragit till att event och möten är ett allmänt samtalsämne, vilket gynnar oss som aktör på den politiska arenan.

I ett pressmeddelande skriver Riksidrottsförbundet att fler kommuner än någonsin uppvaktar idrottsrörelsen för att visa sitt intresse för idrottsevenemang. Event och möten är ”det nya svarta” för kommunernas näringslivschefer, och förhoppningen är att arrangemangen ska skapa nya arbetstillfällen och stärka kommunens varumärke i kristider.

Förra året hade nästan alla större och mellanstora kommuner byggt nya arenor och möteslokaler för att ersätta dem som byggdes på 1960- och 70-talen. Och nu måste de nya anläggningarna fyllas med aktiviteter. De få privata arenorna sliter i konkurrensen, och ansvariga för kommunala faciliteter kämpar med att, när de väl fått ett evenemang, övertala lokala ungdomslag, teatergrupper och föreningar att de får träna och mötas någon annanstans i en vecka. En ny trend är att Convention Bureaer, CVBer, inte bara fokuserar på möten utan även på idrottsarrangemang.

De lågt hängande frukterna är plockade. Idag vet de flesta vilka event och möten som genererar högst return on investment, ROI, vilket stärker rättighetsinnehavarnas förhandlingsposition.

Allt fler inom politiken har lärt sig att event och möten inte bara kostar och är till besvär. Rätt genomförda kan de vara som ett kinderägg och kommunens bästa satsning någonsin på arbete till unga, evenemangen ger skatteintäkter, regional utveckling, PR för kommunen och stolthet hos invånarna och är dessutom en betydelsefull kugge i den lokala destinationsutvecklingen.

Det finaste ett kommunalråd i Sverige kan göra år 2013 är att välkomna SVT och Melodifestivalen, ”Mellon”, till sin stad. Läkarkongresser och SM-veckan är nästa turnerande evenemang som står högt på måste-listan för inlandskommuner som behöver fylla sina hotell i juli.

Det största eventet i Sverige på många år är Eurovision Song Contest som kommer till Malmö, Skåne och Sverige den 14–18 maj. Flera hundra miljoner tittare får över fyrtio gånger höra ”Bon soir, guten abend, good evening Malmö …” Inte sedan fotbolls-EM 1992 (där bara åtta lag deltog) eller kanske fotbolls-VM 1958, innan tv fanns i svenska stugor, har Sverige uppmärksammats på ett liknande positivt sätt.

Eftersom regeringen har sagt nej till att stödja fotbolls-EM, Ryder Cup och vinter-OS blir Eurovision Song Contest det största evenemanget i Sverige under många år framöver. Eventet blir avgörande för att Europa, inklusive Stockholm, ska få insikt i potentialen i Öresundsregionen där Skandinaviens största flygplats Copenhagen Airport ligger tio minuter från Malmö arena.

Kioskvältarna är dock inga självspelande pianon. Av de senaste större eventen i Skåne, det vill säga World Scout Jamboree och handbolls-VM, lärde vi oss vikten samarbete och kommunikation.

Under 2012 såg vi ett par idrottsevent som inte lockade det förväntade antalet besökare. Här är oftast kongresser föredömen budgetmässigt och de levererar alltid höga ROI-tal.

Vi är många som måste fortsätta arbeta för att inte medverka till evenemang som sänker trovärdigheten för branschen.