Meetings No 56
Intro
MP i Göteborg bromsar mötesindustrins utveckling
Atti Soenarso: Genomför strategin för mötesindustrin nu.
Cover Story
Bill Bowling, Supervising location manager
Om hur rätt plats driver berättelsen och skapar mötet.
Psykologiska möten
En historia om människans identitet
Hans Gordon berättar om Benny.
Intermission
Understanding Life
From the mouth of the legend.
Sharma
The 10 Best Personal Development Books
Summer reading tips from Robin Sharma.
Radar
Carina Hiller, C View:
Vi utvecklar Stockholm som mötesstad.
Radar
Tecknar du avtal fast du inte får?
Oroväckande klyftor mellan policy och praxis.
Wildhuss
Att införa möteskommunikation
Rikard Wildhuss om hur man bryter vanans makt.
Hjärnkoll
Alf Rehn
Vad händer om man inte kallar till möten?
Kellerman
En ny världsbild
Någon som håller med Kellerman?
platsannonser
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
mat och möten
Unik middagsupplevelse i 3D
kommer till At Six i Stockholm
möten är affärer
Zoo och Bakken tar upp kampen
med Tivoli för att locka större publik.
möten är affärer
Jehovas Vittnen
återvänder till Sundsvall.
förädla och förflytta kunskap
Hela Europas
outdoor-industri till Skåne.
hotellnytt
Clarion Hotel Örebro
åter i topp på TripAdvisors prestigefyllda lista.
svenska möten
Nu digitaliseras
mötesbokningar.
hotellnytt
Hotel Hellstens Glashus
firar 1-års jubileum.
flygnytt
Skellefteå Airport
får chartertrafik till Thailand.
Swedish Lapland
Skellefteå Airport
får pris som Årets Möjliggörare.
på nytt uppdrag
Stellan Eriksson
ny ekonomichef på MCI.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo

Warning: getimagesize(images/images_issues/mi56/columnist_atti_soenarso.jpg): failed to open stream: Filen eller katalogen finns inte in /home/u/u0480172/meetingsinternational.com/www/articles.php on line 48
MP i Göteborg bromsar mötesindustrins utveckling

”Västsverige ska öka konkurrenskraften och påskynda nödvändiga satsningar i Sveriges viktigaste industriregion, istället för att hämma utvecklingen”, skriver Alliansen i Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd. Där är Birgitta Losman (MP), ordförande.

De fyra undertecknarna skriver: ”Strategi saknas för mötesindustrin. Tyvärr finns det fler exempel än E20 där det rödgröna styret motarbetar industriell utveckling. Det gäller inställningen till mötesindustrin och därmed hela turistnäringen. För några månader sedan höll regionstyrelsen i Västra Götaland ett gemensamt seminarium med mötesindustrin i Västsverige. Nu väntar dessa aktörer på att regionstyrelsen ska anta en strategi för en växande del av besöksnäringen. Men strategin har inte synts till.

Vi misstänker att S, V och MP inte är överens om inställningen till flygresor och därför presenteras inget förslag. Vi som representerar M, FP, C och KD är allvarligt bekymrade över den passiva inställningen till turistnäringen vilket riskerar att dämpa intäkterna för näringen och ytterst slå tillbaka mot hela Västsveriges konkurrenskraft. Anser S, V och MP att politiska låsningar kring ett visst transportslag ska äventyra sådana möjligheter till tillväxt och nya jobb?”

De fyra rösterna tillhör Kristina Jonäng (C), Gunilla Levén (M), Rosie Rothstein (FP) och Anders Fasth (KD) samtliga ledamöter i regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland som skriver debattinlägget som självklart är betydligt längre än så här. Artikeln publicerades den 5 juni i GP och kan läsas i sin helhet på tidningens sajt.

Anneli Hulthén (S) är den person som kanske starkast av alla politiker i Västsverige står bakom en stor satsning på en utvecklad mötesindustri. Hennes parti, och inte minst föregångaren Göran Johansson, har lagt grunden till och byggt landets kanske mest framgångsrika projekt Allt under ett tak som skapar framgångar när det gäller idrottsevenemang, men även tack vare starka universitet, högskolor, framgångsrika företag och forskare har attraherat många kongresser och företagsevenemang till Göteborg.

I senaste numret av tidningen Meetings Västsverige ställdes den här frågan till Anneli Hulthén: ”Möten och event är sällan en politiskt kontroversiell fråga. Hur mycket betyder ett bra samarbete mellan de politiska partierna i de här frågorna?” Så här svarade hon:

– Det är jätteviktigt att vi kan ha en samsyn på hur vi också framöver ska vara en stad där stora events, som exempelvis det senaste EM i friidrott inomhus, vilket genomfördes med stor framgång. Men det kan också bli mer politiskt kontroversiellt framöver. Ska vi aktivt arbeta för att också få genomföra friidrotts-VM inomhus? Vi tittar även på Volvo Ocean Race år 2015, 2018 och 2021. Det är stora frågor som kan kräva nya sätt att tänka. Ska vi vara med måste vi vara beredda att satsa.

Vill Miljöpartiet överhuvudtaget ha en plats i det framtida Göteborg och i den framtida Göteborgsregionen blir det svårt att ensamma driva en fråga som de andra 95 procenten är för. Genomför strategin för mötesindustrin nu. Det är en fråga där samtliga partier borde förstå att den enbart för gott med sig.