Meetings No 56
Intro
MP i Göteborg bromsar mötesindustrins utveckling
Atti Soenarso: Genomför strategin för mötesindustrin nu.
Cover Story
Bill Bowling, Supervising location manager
Om hur rätt plats driver berättelsen och skapar mötet.
Psykologiska möten
En historia om människans identitet
Hans Gordon berättar om Benny.
Intermission
Understanding Life
From the mouth of the legend.
Sharma
The 10 Best Personal Development Books
Summer reading tips from Robin Sharma.
Radar
Carina Hiller, C View:
Vi utvecklar Stockholm som mötesstad.
Radar
Tecknar du avtal fast du inte får?
Oroväckande klyftor mellan policy och praxis.
Wildhuss
Att införa möteskommunikation
Rikard Wildhuss om hur man bryter vanans makt.
Hjärnkoll
Alf Rehn
Vad händer om man inte kallar till möten?
Kellerman
En ny världsbild
Någon som håller med Kellerman?
platsannonser
nyheter
viktiga möten
Klimatförändringar ger stora effekter för Östersjön
– lokala åtgärder och samarbete nödvändigt.
stora möten
Ytterligare ett fullspäckat år
på Karlstad CCC.
Omvärldsanalys
Resandet i världen
ökade kraftigt under 2017.
Jubileum
Svenska Mässan
fyller 100 år.
på nytt uppdrag
Didier Scaillet
ny vd för SITE och SITE Foundation.
forskning skapar möten som skapar kunskap
Mittuniversitetet
blir partner i Treesearch.
på nytt uppdrag
Maria Larsson
ny CFO för AccorHotels Europa.
Hållbarhet
Så kan transporter flyttas
från lastbil till tåg.
möten skapar event event skapar möten
Mötesforum kring evenemangssäkerhet
till Halmstad.
Framtiden inbokad
Första kongressen värvad
SeaU i Helsingborg.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo

Warning: getimagesize(images/images_issues/mi56/bill-bowling-2-by-sara-appelgren.jpg): failed to open stream: Filen eller katalogen finns inte in /home/u/u0480172/meetingsinternational.com/www/articles.php on line 48
Bill Bowling, Supervising location manager
Storskalig filmproduktion handlar ofta om betydande ekonomiska investeringar med ett krävande schema. Det finns lite, eller helst inte något, utrymme för misstag. Förberedelserna inför ett möte eller event och arbetet med en filminspelning har flera likheter. En är platsens betydelse.

Location manager kallas de personer som arbetar för att hitta platserna som bäst uppfyller regissörens vision. I en filmproduktion kan det innebära allt från en person upp till 75 location managers.

– Precis som en mötes- och eventplanerare är en location manager ansvarig för att hitta och arrangera platser, att övervaka och hantera dem, men också att administrera platsen efter en filmning. Ingenting får lämnas åt slumpen. Vi talar om en hel films varumärke. Har det investerats en miljard dollar i en film, eller i varje fall stora summor, har vi inte råd att dribbla med enkla misstag. Det är ingen skillnad om man jobbar med möten och events.

Bill Bowling är supervising location manager, production consultant och expert på internationell filmproduktion med över 30 års erfarenhet från alla stora studios i Hollywood. Han har en omfattande kunskap om internationellt letande efter platser och har hittills arbetat i 90 länder.

– Platsen måste fungera utan problem. Rätt ställe driver inte bara berättelsen framåt i en film, den skapar även mötet. Det är som att ge regissören en ren, fin duk att måla på. I film försöker man ofta skapa magi, det är något som mötes- och eventplanerare också borde arbeta utifrån.

– När du väljer en plats för en film ska platsen hjälpa och förbättra berättelsen. Stället ska också vara logistiskt säkert så att inspelningen kan vara effektiv. Att produktionen arbetar på ett hållbart sätt är lika självklart som att kostnaderna inte överskrider projektets budget.

För närvarande arbetar Bill Bowling dels som worldwide locations executive för Warner Bros Pictures, dels som production consultant vilket innebär att jobbar han som oberoende konsult för olika regeringar i världen för att hjälpa dem att utveckla respektive lands film- och medieindustri. Det gör han bland annat genom att hålla seminarier om internationell filmproduktion, ett uttryck som Bill Bowling definierar att bland annat omfatta stora producerade långfilmer, oberoende filmproduktioner, tv-produktioner, framställning av tv-reklam, tryckta annonser som är inställda på platser, nya medier och webbaserade produktioner.

Några länder där han har genomfört seminarier och utbildningar i är Sydkorea, Japan, Malaysia, Thailand, Burma, Singapore, Sri Lanka, Chile, Jordanien, Indonesien, Sverige, Österrike, Spanien, Costa Rica, Jordanien, Abu Dhabi och i flera amerikanska delstater.

Bill Bowling beskrivs av många personer i filmindustrin som en expert på att skapa struktur och lyfta fram en destinations fördelar inför en filminspelning. Tack vare sitt internationella nätverk är han bra på att locka filmproduktioner till de destinationer han jobbar med.

Han är medlem i Directors Guild of America, en av grundarna och tidigare chef för Location Managers Guild of America, rådgivare för Asian Film Commision Network och så sitter han i den rådgivande styrelsen för Association of Film Commissioners International.

Snuten i Hollywood, Mannen som kunde tala med hästar, Röd Drake, Insider, Enemy of the State, Rädda menige Ryan och I sanningens tjänst är bara några av de över 40 filmer som han har varit location manager för eller på något annat sätt varit inblandad i produktionen. För regissören Oliver Stone skrev Bill Bowling manus till filmen Gulf War. Därutöver har han skrivit många olika rapporter för filmindustrin och är författaren till Location Guide, världens ledande bok om filmproduktion. När han inte reser delar han sin tid mellan West Hollywood och Portland, Oregon.

Bill Bowling berättar att i de flesta filmproduktioner är en location manager den allra första person som anställs. Det sker ibland direkt av producenten eller studion, och oftast innan det är klart vem som blir regissör. Han förklarar att lite förenklat kan scouting location management ta tre till sex månader. Sedan tar filmen kanske tre månader att filma. Därefter handlar det om efterarbete, då har oftast location managern lämnat produktionen. Efter ytterligare tre, fyra månaders arbete kan filmen vara färdig för distribution. Har filmen många visuella effekter kan det ta betydligt längre tid.

Att jobba i en filmproduktion innebär att man ständigt ställs inför nya, skiftande krav. Det påverkar den kreativa processen och ger möjligheter till att tänka i nya riktningar.

– Som location manager kämpar du med att hitta platser som bäst uppfyller regissörens vision. Men ibland händer det att regissören inte vet vad han eller hon vill förrän personen ser den föreslagna platsen. Då gäller det att tillsammans med den kreativitet filmteamet tillför försöka tänka utanför bekvämlighetszonen.

– Det händer också att en plats blir mer kraftfull under inspelningens gång utan att varken jag eller regissören har den känslan när vi börjar filma. Det är ungefär som när en del karaktärer utvecklas i en film.

Platsen har också möjlighet att visa de stora, underliggande motiven i berättelsen. Bill Bowling beskriver en bild av en stor, ödslig prärie. Det är vinter, vinden viner och snön yr kring några frusna, stillastående kor. Den bilden beskriver mer än många stycken i en bok.

– Det kan gälla hela berättelsens sammanhang. Med en enda bild kan du på ett ögonblick få veta nästan allt om situationen du står inför. För det mesta vilar många historier på valet av platsen där filmen spelas in, det kan vara helt avgörande och förstärka den historia som ska berättas.

Inte oväntat tycker han att den kreativa delen av arbetet är den mest intressanta. Förklarar att när du går ut för att leta efter inspelningsplatser är det du som är ställföreträdande regissör. Du vet vad scenen kräver, du tar din kamera (oftast stillbild) och fotograferar lämpliga platser. Bilderna visar du sedan för regissören och scenografen.

– På ett sätt är mitt jobb roligare än att vara regissör på riktigt för det finns ingen som klagar på att jag inte håller budget, jag behöver inte ta någon hänsyn till världsberömda skådespelare, och jag slipper över hundra filmarbetare i teamet som väntar på vad jag som regissör ska säga att de ska göra där och då.

Enligt Bill Bowling är en välutvecklad förmåga att kommunicera med andra människor en egenskap en location manager bör ha. På samma dag kan du ha att göra med hemlösa och vd-ar för stora företag. Du måste också ha förståelse för arkitektur och landskap, och för de behov som filmproduktionen har och kanske skapar på platsen. Därutöver måste man ha kunskap om foto och filmning, men även kunna ta sig igenom olika regeringars, företags och organisationers byråkrati.

En location manager brukar också scouta platser, det vill säga leta reda på möjliga inspelningsplatser. En platsscout scoutar enbart platser och har inget med logistik eller filmarbete att göra. En supervising location manager kan vara chef för en scout-avdelning med tio eller ännu fler location-kollegor.

Titlarna som vi ser rulla i filmens eftertext kan utöver en supervising location manager vara flera location managers, location scouts, location nyckelassistenter, location assistenter, enhetschefer och möjligen även en samordnare på location-kontoret. Eller som Bill Bowling säger: ”Ibland är det många viljor som ska komma överens.”

Det är många och noggranna förberedelser som gäller inför ett uppdrag som location manager.

– I början av min karriär läste jag igenom manuset två gånger för att vara säker på att inte tappa bort väsentligheter. Vid första genomläsningen för att få en komplett känsla för historien, och sedan för att identifiera inspelningsplatserna.

En betydelsefull regel när man scoutar platser är att aldrig visa en plats för en regissör som i praktiken inte kan användas, som inte är tillgänglig.

– Att regissera en film handlar om kreativitet och är ett starkt känslomässigt arbete. Vissa platser känns helt rätt. Det är vanligt att en regissör, en location manager eller en scenograf blir kära i en plats och är övertygade om att just det stället är perfekt. Ändå är det ingen annan som håller med.

Det allmänna tillvägagångssättet för att scouta platsen är att fotografera och undersöka minst tre lämpliga ställen som är värda att presenteras för regissören. I slutänden är det alltid regissörens val som gäller. Om tiden tillåter kan den här processen ta tid. Inför en filminspelning där Bill Bowling var med förkastade regissören 100 platser innan han slutligen bestämde sig.

– Mycket hade att göra med hans speciella psykologiska motiv för att välja just det stället. Sådana situationer vet man inte när de inträffar. Här kan jag tänka mig att det finns en hel del likheter med planeringen av ett möte. Hur ofta tar en mötes- eller eventplanerare fram tre alternativ utifrån platsens betydelse för att på bästa stödja det möte som ska genomföras?

Känner du som location manager inte till de lokala bestämmelserna på destinationen kan tjänstemännen vid olika myndigheter bli ett problem. Enligt Bill Bowling kan de personerna till och med vara de allra viktigaste att ha bra kontakt med.

– En location manager måste veta hur man begär tillstånd för en filminspelning. Bland det värsta som kan hända är att en tjänsteman plötsligt stiger in i handlingen och stänger av filminspelningen för att något inte är tillåtet. För att ta ett exempel kan det bero på att området är militärt känsligt utan att teamet förstår det.

I regel hjälper företrädare för destinationen till med de tillstånd som behövs eftersom de flesta inser vikten av att filmen spelas in där regissören vill att den ska utspela sig. En filmproduktion arbetar ofta i det offentliga rummet, som på gator och torg, där det kan finnas människor som känner oro för säkerheten. Det kan också smälla och bullra rejält på en inspelningsplats. Scener kan också ta lång tid att spela in. Under en hel dag kan de upprepas tio eller 20 gånger i sträck.

På frågan om det finns filmvänliga destinationer dröjer Bill Bowling med svaret, säger att det är ett flexibelt uttryck. Många städer har lärt sig vilka behov en filmproduktion har, och är ofta redo att ta emot filmarbetarna med öppna armar. Det kan exempelvis innebära att det finns gott om parkeringsplatser, att det inte finns några begränsningar när det gäller arbetstid, att det är lätt att få nödvändiga tillstånd. Men det gäller också att få med sig invånarna på orten:

– De flesta människor gillar tanken på att ha en filminspelning runt hörnet där de bor.

På många orter är filmproduktion en stor drivkraft för turismen. En filminspelning kommer ofta med ett stort antal människor vilka lämnar mycket pengar ifrån sig på destinationen.

Det kan till exempel handla om boende på hotell, restaurangbesök, catering, biluthyrning, hyra för inspelningsplatser.

Men vad värdstaden vill visa överensstämmer inte alltid med filmteamets uppdrag. Genom åren har Bill Bowling haft kontakt med många företrädare för Convention Bureaus och människor som arbetar med turism.

– När vi ber Convention Bureaus om hjälp uppstår oftast samma problem. De vill nästan alltid visa den bästa sidan av sin destination, och det är inte de platser där vi vill filma. Men bra filmer handlar ofta om drama, och de skapas sällan eller aldrig av enbart vackra bilder. De flesta filmkommissionärer och övriga människor i den direkta eller indirekta filmindustrin i världen förstår det, medan Convention Bureau-människor och de som jobbar med turism har betydligt svårare att förstå våra invändningar.

I filmvärlden är location managers ingen stor yrkesgrupp, men många arbetar inom samma geografiska område. Bill Bowling uppskattar att det kan finnas 500 location managers bara i Kalifornien, och omkring 500 personer i resten av USA. I övriga världen är de förmodligen ytterligare 500.

De senaste tio åren har behovet av vissa sorters location managers minskat kraftigt. En av orsakerna är att användningen av avancerade visuella effekter har ökat avsevärt.

– Det kan innebära att en bakgrunds läge kan placeras mot en grön skärm som gör att filmskapandet inte kräver samma filmteam som behövs för att filma på en särskild plats. Dessutom har digital fotografering, internet, Google och Google Maps gjort det mycket lättare att hitta platser. En annan stor skillnad är att idag produceras filmer över hela världen.

En händelse som fick en avgörande betydelse för Bill Bowlings karriär inträffade 1978 när han började jobba som location manager i Hollywood och för tv-serien Barnaby Jones. Mitt under inspelningen fick en location manager plötsligt hjärtattack och dog.

– De behövde någon som fort kunde sätta sig in i arbetet. Veckan innan hade jag gett bort ett av mina nya visitkort med titeln ”Location Management” under mitt namn. Någon såg visitkortet, ringde mig och lite senare samma dag började jag jobba i den produktionen. Den händelsen formade hela mitt liv.

Sina första filmerfarenheter fick Bill Bowling år 1972 vid Portland State University i Oregon. Först där, och efter att ha slutat vid fyra andra universitet, började han att studera film, ett ämne som han älskade i teori och praktik redan från början. Vid universitetet gjorde han sex dokumentärfilmer och började undervisa i filmproduktion.

– Det enda skälet till att jag åkte till Hollywood var för att lära mig avancerade tekniker och bli en bättre lärare. 1975 kom jag dit med 85 dollar i fickan för att träffa de enda två personer jag kände där. Men de tog snabbt avstånd från mig när det visade sig att vi inte hade något gemensamt.

Bill Bowling säger att han hade tur som snabbt fick jobb på ett hotell. Sen tog det inte lång tid innan han blev chaufför för ett filmbolag. Därefter jobbade han som utvecklare av manus, men efter en kort tid kom det första uppdraget som location manager. Därutöver har han också arbetat som bland annat regiassistent, produktionsledare och medproducent.

– Jag har haft mycket tur som fått arbeta i hela mitt liv i filmindustrin. Jag har rest i många länder och träffat hundratals fascinerande människor. Nu försöker jag ge tillbaka av min kunskap till studenter runt om i världen. Det är ett sällsamt härligt uppdrag.