Meetings No 56
Intro
MP i Göteborg bromsar mötesindustrins utveckling
Atti Soenarso: Genomför strategin för mötesindustrin nu.
Cover Story
Bill Bowling, Supervising location manager
Om hur rätt plats driver berättelsen och skapar mötet.
Psykologiska möten
En historia om människans identitet
Hans Gordon berättar om Benny.
Intermission
Understanding Life
From the mouth of the legend.
Sharma
The 10 Best Personal Development Books
Summer reading tips from Robin Sharma.
Radar
Carina Hiller, C View:
Vi utvecklar Stockholm som mötesstad.
Radar
Tecknar du avtal fast du inte får?
Oroväckande klyftor mellan policy och praxis.
Wildhuss
Att införa möteskommunikation
Rikard Wildhuss om hur man bryter vanans makt.
Hjärnkoll
Alf Rehn
Vad händer om man inte kallar till möten?
Kellerman
En ny världsbild
Någon som håller med Kellerman?
platsannonser
nyheter
viktiga möten
Klimatförändringar ger stora effekter för Östersjön
– lokala åtgärder och samarbete nödvändigt.
stora möten
Ytterligare ett fullspäckat år
på Karlstad CCC.
Omvärldsanalys
Resandet i världen
ökade kraftigt under 2017.
Jubileum
Svenska Mässan
fyller 100 år.
på nytt uppdrag
Didier Scaillet
ny vd för SITE och SITE Foundation.
forskning skapar möten som skapar kunskap
Mittuniversitetet
blir partner i Treesearch.
på nytt uppdrag
Maria Larsson
ny CFO för AccorHotels Europa.
Hållbarhet
Så kan transporter flyttas
från lastbil till tåg.
möten skapar event event skapar möten
Mötesforum kring evenemangssäkerhet
till Halmstad.
Framtiden inbokad
Första kongressen värvad
SeaU i Helsingborg.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo

Warning: getimagesize(images/images_issues/mi56/columnist_roger_kellerman.jpg): failed to open stream: Filen eller katalogen finns inte in /home/u/u0480172/meetingsinternational.com/www/articles.php on line 48
En ny världsbild

Om vi ska tro en del företrädare inom det vi kallar mötesindustrin så är den en del av turismen. Jag säger att det inte är så. Varför? Kanske därför att det inte finns några företag som anordnar företagsevents för att de vill skapa turismkonsumtion. Och ändå bokar de hotellrum, fixar stora cateringfester, hyr in talare och artister. Inte heller finns det några akademiker som säger att nu ska vi skapa turismkonsumtion genom att genomföra en kongress. De bokar 500 hotellrum, beställer en bankettmiddag, hyr Operan i Göteborg, dit några av världens bästa artister kommer för att underhålla. Joe Labero trollar skjortan av vd och Kjell A Nordström håller en lysande föreläsning som får gästerna att häpna. Men är det turism? Nej. Nej. Nej. Det känns som om allt för många har bestämt sig för att jorden fortfarande är platt trots allt och dessutom att ingenting ska förändras. Och vem är Roger Kellerman som inbillar sig att det han säger är sanningen och ingenting annat än sanningen? Visserligen säger han samma sak som exempelvis Christian Mutschlechner, vd för Vienna Convention Bureau, världens mest framgångsrika CVB, men han är ju från Österrike så honom behöver vi inte lyssna på. Och Martin Sirk, vd för ICCA då? Han säger ju också samma sak, han kan väl inte ha fel? Nja, men han är så långt borta så honom behöver vi inte lyssna på. Åtminstone inte just nu och i varje fall inte vi.

Jorden är platt och har alltid varit platt om man ska tro en del av de ledande företrädarna inom den breda fåra som kallas svensk turism. Samma personer tycker att det är ett stort misstag att över 20 svenska städer nu har egna Convention Bureaus, CVBs. Jag säger att det är ett bra första steg som har tagits. Det svenska nätverket för CVBs tänker inte bara ett år framåt, utan fem, tio kanske 15 till 20 år framåt. De bygger kunskap, samarbetar och skapar en klart mycket rundare värld.

Jag har en tydlig bild av framtiden och det är att den inte ser ut som idag, den är stadd i stark förändring. Allt fler akademiker förstår vikten av att deras lärosäten ska ha en mötesstrategi, att möten, kongresser och events är viktiga kanaler för att förädla och förflytta kunskap. De utvecklar sina samarbeten så nätverket för universitet och högskolor blir starkt. Vi har intervjuat Mikael Alexandersson, rektor för den spännande högskolan i Halmstad. Gå in på deras hemsida, läs om deras över 40 professorer, läs vad de gör och du förstår omedelbart vad jag menar. Här finns forskare som ligger längst fram inom sina områden. Här finns en ledning som tror på framtidens möjligheter. I Halmstad finns en helt ny Convention Bureau. När landets CVBs tar nästa steg och steget efter det, är det i samarbete med våra universitet och högskolor. De skapar hundratusentals hotellnätter runt om i landet, och många galamiddagar ska ätas, lokaler ska bokas, bussar ska köras, taxibilar och limousiner ska ta nationella och internationella gäster till och från våra flygplatser där planen har landat med utländska gäster. Är det turism? Nej. Ser det ut som turism? Kanske, om man inte bryr sig om att förstå att varken företag eller akademiker ägnar sig åt turism. De ägnar sig åt forskning, kunskapsförädling, kommunikation och utveckling. Välkommen till en ny världsbild!